top of page

Mentale gezondheid op het werk. Hoe pak jij het aan?

Het belang van een goede mentale gezondheid wordt hoe langer hoe meer duidelijk. Kijk naar de onrustbarende cijfers rond stress, burn-out en de kost daarvan voor de maatschappij en ondernemingen zowel of financieel als menselijk vlak.

Toch heerst er nog een groot taboe rond het bewaken en bewaren van een goede mentale conditie zowel bij werknemers als werkgevers.

Volgende tips kunnen helpen om aan een werkomgeving te bouwen die vriendelijk is voor de ‘mentale gezondheid’ :

1. Praat open met collega’s en je leidinggevende over je mentale gezondheid.

Als je nood hebt aan een korte time out om een oplossing te zoeken voor bepaalde problemen, zeg het! Je hoeft daarom nog geen details of confidentiële informatie vrij te geven als je niet wil.

Verlies geen energie met het trachten te onderdrukken van symptomen die wijzen op problemen zoals angstaanvallen, overmatige druk, slapeloosheid…

Zorg dat je je zeker voelt en in vertrouwen kan spreken.

2. “Switch off” na het werk.

Ga verstandig om met technologie en digitale vooruitgang en bewaar het evenwicht tussen flexibiliteit en zelfzorg. Een werkgever heeft geen baat bij een overspannen en niet uitgeruste werknemer. Creëer tijd en ruimte voor een gezond privé- en sociaal leven.

3. Draag bij aan een werkomgeving die ‘vriendelijk is voor de mentale gezondheid van medewerkers’.

Zowel werkgevers als werknemers hebben hun verantwoordelijkheid om welzijn op het werk in de praktijk te brengen. Een goede interne communicatie en een omgeving waar mensen zich veilig en vertrouwd voelen om open te spreken ligt aan de basis van een ‘gezonde organisatie’.

4. Ook zelfstandigen en ondernemers zijn risicogroepen.

Maar al te vaak wordt meteen gedacht aan personen in dienstverband als er sprake is van de problematiek rond mentaal ziek zijn.

Velen onderschatten hoe groot het belang en de impact van een goede mentale gezondheid is voor diegenen die ‘self employed’ zijn. Voor freelancers, ondernemers, zelfstandige beroepen… is de druk van de klanten, het risico en de uitdaging om resultaat te halen meestal erg groot en op bepaalde momenten te zwaar om te dragen.

5. Roep de ondersteuning en begeleiding in van een professional om de juiste oorzaken te vinden en een passende aanpak uit te werken.

Doe beroep op advies van professionele mensen die coaching en begeleiding aanbieden en je kunnen helpen om inzicht te krijgen en een gepersonaliseerd plan van aanpak uit te werken.

Bekijk eventueel samen met je werkgever wat de opties zijn en zoek een vertrouwenspersoon die je mee op pad kan nemen. Heel wat werkgevers en leidinggevenden staan open om medewerkers op te vangen en preventief en curatief hulp aan te bieden.

Loopbaanbegeleiding (via loopbaancheques gesubsidieerd door de overheid) kan een erg belangrijk preventief middel zijn om burn-out, bore-out, overspanning en fysieke problemen te voorkomen.

6. Laat ons echter ook vooral de positieve aspecten van ‘hard werken’ niet uit het oog verliezen.

Ondanks de toename van “mentale ongezondheid” is het belangrijk om ook de positieve elementen onder ogen te zien van een job die men met gedrevenheid, inzet en vol enthousiasme kan uitvoeren! Een taak die invulling kan geven aan je talenten en drijfveren geeft zowel op mentaal, fysiek als emotioneel vlak de nodige energie. Het geeft op persoonlijk en sociaal vlak een invulling aan de behoefte van erkenning en waardering. Ook als er af en toe de nodige druk en extra inspanning bij komt. Waar het op aan komt is het bewaken van zijn grenzen en het tijdig herstellen van een inbreuk erop.

Ben je bedrijfsleider of leidinggevende en wil je zowel je eigen als de interne communicatie versterken? Je organisatiestructuur optimaliseren om een open werkomgeving te creëren? Gemotiveerde mensen selecteren, ontwikkelen en ondersteunen?

Wil je als ondernemer of werknemer graag een loopbaanbegeleider en coach die inzichten aanbrengt en tools om je leven en werk in eigen handen te nemen?

Sensable kan je inzichten aanreiken, op pad zetten en begeleiden !

(meer info op www.sens-able.be )

Bel of mail me:

Kristel@sens-able.be

0475/775980

Recente berichten
Archief
bottom of page